Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Stormsäkra

Räntan, den räntan! Alltid lika spännande att se vad Riksbanken har för sig i den frågan. Dagens beslut om att låta reproräntan ligga kvar på 1% var ganska väntat och att räntebanan framåt kommer att justeras ned. Att räntan kommer att justeras upp de närmsta 18 månaderna ter sig osannolikt. Tillsammans med de löneökningar som under våren kommer till skänks för de flesta och en inflation som är i det närmaste noll är det gyllene tider för de svenska hushållen.

Ja, det gäller ju endast om vi lyckas med att behålla våra jobb, annars blir det kärvare tider i en hast. Men de stora frågan är vad svensken i gemen kommer att göra framgent när fortsatt låga boräntor gör livet drägligt. Mer konsumtion och upplåning på bostaden? Många amorterar ju inte heller en endaste krona. Men egentligen är det gyllene tider nu att amortera på sina bolån och få ned räntekostnaderna.

Med låga räntor under en överskådlig tid är det en utmärkt idé att starta sin resa mot ett skuldfritt leverne. Med hjälp av mitt excelark så blir du skuldfri snabbt och ju lägre räntor desto bättre. Genom att fortsätta att hålla ned sin konsumtion, amortera på sina lån och dessutom försöka spara en slant så bygger man en stabilare och tryggare privatekonomi som bättre står pall när räntorna väl stiger. För stiger, det lär de göra i sinom tid. Eller så som bloggaren Balansakten skriver - privatekonomi är en viktig hörnpelare i livspusslet.

Jag älskar låga räntor. De hjälper familjen Penning att bli skuldfria snabbare till ett billigare pris. Men samtidigt är räntan en labil patient. Den rörliga räntekostnaden har nämligen de senaste åren pendlat rejält och varit en svårbedömd parameter i hushållsbudgeten. När finanskrisen kulminerade hösten 2008 betalade ett hushåll med 2 miljoner i rörligt bolån 7 500 kronor i månaden efter ränteavdrag. Drygt ett år senare var  månadskostnaden blott 1 800 kronor. I slutet på 2012 hade utgiften stigit till 5 300 kronor, för att med sämre konjunkturutsikter sjunka igen. Idag kostar lånet 3 500 kronor i månaden. En klok hemmansägare med två miljoner i lån ser till att antingen amortera duktigt nu eller åtminstone sätta av pengar motsvarande 7 500 kronor till sämre tidor. Att samla i ladorna är alltid en bra idé.

Med Riksbankens reporänteprognos och dagens marginaler når den rörliga boräntan 4,5 procent år 2016. Hur många tänker på det idag? En ny bil på infarten lockar kanske mera än att ta höjd för dyrare bolån?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,  , intressant?

Kommentarer

  1. Härligt, så länge man har jobb. Maken muttrade lite om att de kunde ha sänkt ännu mer, men att räntan är så här låg känns bra i plånboken.

    Som bolånetorsk (eller 70-talister som vi också kallas, vi behöver någonstans att bo...) gläds jag åt den låga räntan men amorterar även duktigt och ser framförallt till att ha ett uppdaterat och attraktivt CV.

    Har varit med om så många nära-döden-upplevelser där folk/kollegor i min närhet har fått sparken på mycket tveksamma grunder. Svårt att få rätt mot företaget ändå och jobbigt att vara kvar där efter att ha processat järnet...

    Så det viktigaste är att vara anställningsbar, eller att ha en stor summa dra-åt-helvetepengar men dit har jag inte kommit ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, "dra-åt-helvetepengar". Den var riktigt bra. :-)

      Själv har jag inte köpt något eget än, men när jag gör mina små kalkyler brukar jag ta höjd ordentligt vad gäller ränteläge. Skulle jag sedan gå genom med köpet, betalar jag den för tillfället låga räntan och amorterar resten. På så sätt är jag van vid den kostnad vi skulle få om räntan drar iväg uppåt. Enda skillnaden är att amorteringarna minskar något.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg