Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hårt skuldfri

Utan skuld, vem kan påstå sig vara det? Ingen alls, vill jag påstå. Men att vara skyldig pengar, det kan vi alla ta oss ur med lite jobb. Den som inte har några penninglån har mycket sällan några privatekonomiska bekymmer alls. En bättre investering än att göra sig skuldfri finns inte.

Numera så har familjen Penning två olika lån - studielån och bolån. Vi är långt ifrån skuldfria men prioriteringen är sådan att vi ska vara helt utan lån före sextio års ålder. Till detta finns så klart ett sparande - äldre människor ska inte behöva låna till sitt leverne.

Jag följer bolåneräntorna med intresse. Jag är inte ensam. Av någon märklig anledning så tycks belåningen öka vid låga räntor, ungefär som om de aldrig mer kommer att stiga igen. Du har ju råd med att betala mer ränta när den är låg. Och kanske fogden i hasorna när de stiger igen? Mitt eget intresse ligger i huruvida familjen Penning ska ha ett rörligt lån eller binda när halva vårt bolån löper ut i sommar. Jag brukar att rekommendera att alltid ligga rörligt och att sätta undan en mellanskillnad upp till 5 procent i en buffert. Men just nu är jag en aning ambivalent i vad som kan anses klokast. Det lutar åt ytterligare en räntesänkning under februari månad sedan återstår det att se om vi får någon vändning under året. En stadigt låg ränta under exempelvis 5 år känns lockande.

Oavsett vilka skulder du har så ska du betala dem i rätt ordning. Alltid dyrast först. Amorterar du en tusenlapp för att det är vad du förmår så håll fast vid det. Lägg sedan på den sparade räntan allt efter. På så sätt har du en hävstångseffekt eller en så kallad 'snöbollseffekt'. Snabbare och snabbare blir du skuldfri!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per,

    Först, tack för en mycket intressant blogg, vilken jag har följt en tid. Den inspirerar. Keep up the good work.

    Vi skall lägga om ett av våra tre lån på huset till sommarn och detta lån ligger idag bundet som en 2-åring, som vi då (sommarn 2011) fick till 3,02% (med 0,55% marginal på SEB upplåningsränta).

    De andra två lånen vi har faller ut sommarn 2014 och 2015 så vår ambition kommer nog vara att återigen binda lånet, så att det löper ut om tre till fem år (2016-2018), som en överlappning efter de andra två lånen. Jag har hellre en maaaarginellt högre räntekostnad mot att veta exakt vilka utgifter vi har. I vårt fall är detta lån på 334 375,00 kr så skillnaderna, om man skulle se till dagens ränteläge, är i kronor och ören så otroligt liten mellan rörlig och bunden. Jag gör som du, sneglar på en lång bindningstid, gärna femåringen.

    Däremot skall jag/vi verkligen ta till oss av ditt tips.
    "
    Amorterar du en tusenlapp för att det är vad du förmår så håll fast vid det. Lägg sedan på den sparade räntan allt efter. På så sätt har du en hävstångseffekt eller en så kallad 'snöbollseffekt'. Snabbare och snabbare blir du skuldfri!
    "
    Vi har, trots klumpamorteringar och slutlig avbetalning på ett annat lån legat kvar vid samma amorteringssumma på huset, trots att kapital frigjorts. Visst, nu har våra inkomster sänkts i och med barnafödsel och mammapenning men vi borde kunna gå upp ett par hundralappar eller så per månad. De många bäckarna små, som sagt.

    Nehe, minsann. Dags att gå och lägga sig. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för de vänliga orden. :-)

      Radera
  2. Hej!

    Jag gillar tanken, fler borde jobba på att bli skuldfria snabbt.

    Du har en massa bra tankar här, och jag vet inte om du har tagit upp det här tidigare, men vad anser du om följande:

    Om du amorterar 1000:- i månaden på en skuld som totalt är på 1 000 000 och räntan är 3% tar det ungefär 83 år att amortera bort lånet. Om du istället placerar pengarna (rätt) och får 5% i ränta bör du kunna amortera bort lånet på cirka 33 år. En skillnad på 50 år.

    Ökar du beloppet så går det ännu snabbare... Eller tänker jag helt fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tänker rätt. Dagens låga boräntor öppnar för ett sådant sparande du nämner. Dock måste man räkna på att lån har ränteavdrag medan sparande beskattas. Med en god spardisciplin så är din idé klart attraktiv. Själv är jag lite för feg.

      Radera
    2. Vart hittar du 5% ränta idag? Riksgälden har ju inte ens 1%.

      Radera
    3. http://24spar.se/

      Ingen insättningsgaranti, men högre intäkt = högre risk. Sprid därför ditt sparande.

      Det finns fler aktörer, som Akelius Spar och några till. Jag föredrar aktier, men det handlar om vad du vill ta för risk.

      Radera
  3. Just det här med ränteavdrag är ju en bonus, även om räntan du får på sparande beskattas så kan man lägga in pengarna från ränteavdraget på samma sparkonto och öka takten ytterligare.

    Spardisciplin är svårt förstås, det gäller att ha målet kristallklart för sig och inte glömma av att leva under tiden. Ekonomi är spännande och det är inspirerande att fler börjar tänka så här. Det är frihet vi vill ha...

    Mot stjärnorna!

    SvaraRadera
  4. Magnus,jag skulle aldrig sätta mina pengar på ett ställe utan insättningsgaranti!

    SvaraRadera
  5. Det låter som bra råd du skriver Per. Synd att inte bankerna ger de råden, speciellt till unga personer som har många år framför sig att bygga upp både skulder och besparingar.
    Har ni sett filmen Drottningen av Versailles som gick nyligen i SVT? Jag tyckte den var intressant. Förutom att det handlade mycket om "Drottningen" så var det en berättelse om hur bankerna låter låna ut för mycket utan eftertanke. En solskenshistoria med tragiskt slut. http://www.svtplay.se/dox
    Ha en bra dag! Mvh Eva K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg den också. Lyxfällan är ett problem oavsett inkomst.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg