Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En bra start på dagen

Bob Dylan sa en gång att en människa är framgångsrik om han eller hon stiger upp på morgonen och går och lägger sig på kvällen - och däremellan gör vad han eller hon vill göra. Smart, men enkelt. För så är det ju, vi vill alla bestämma över vår egen tid och fylla den med exakt vad vi själva vill. Hur bra en dag handlar mycket om hur den startar, har jag lärt mig.

När klockan ringer och jag sakta öppnar ögonen, det är då det bestäms om en dag kan bli bra eller usel. Viktigt är att börja med att ta det lugnt och inte stressa upp sig. Sedan vänder du dig och tar upp lappen som du skrivit och som ligger på ditt nattduksbord. På den har du skrivit ned några viktiga saker och du läser den varje morgon. Överst på lappen står det att ‘Idag ska jag uppskatta och glädja mig över att jag lever ännu en dag’. Precis så, detta är viktigt att komma ihåg, speciellt då du är trött, har ont någonstans, ska ha ett otäckt möte på morgonen eller vad det nu må vara. Du lever, något att ta fasta på.

Under detta har du skrivit dina fyra högsta prioriteringar i livet. Detta för att du ska påminnas om vad som är verkligt viktigt för dig. Är det familjen, din hälsa, din blogg och ett projekt på jobbet? Inte färre och inte fler - dina fyra högsta prioriteringar ska det vara.

Du hoppar ur sängen, in duschen, klär dig och äter frukost. Nu väntar snart nästa uppdrag - att ge en komplimang till någon. Det kan vara din partner, ditt barn, en kollega eller någon du möter på bussen. En komplimang kostar lite men ger mycket, både till den som får den och åt dig själv. Dagen blir lite ljusare och gladare. Undvik gärna dagstidningen till frukosten, förresten, och läs istället något som inspirerar dig eller gör dig glad. Nyheterna kan du komma ikapp senare, om du vill.

När din dag sedan väl börjar, se till att börja med de viktigaste sakerna. Oavsett om det är svårt, tråkigt eller rutin - är de de viktigaste uppgifterna, börja med dem. Men ta det lugnt, gör allt i en lugn takt utan stress. Gå långsamt och tala långsamt. Andas med magen. Jag kan lova att du får mer gjort ändå, jämfört med om du stressar. Brått lönar sig inte.

Om du har möjlighet, börja gärna dagen med ett motionspass. Träning gör dig lugnare, mer rofylld och din kropp mår bättre. Det finns många vinster med att ha tränat lite på morgonen, om det så bara är tjugofem armhävningar och lika många situps.

Slutligen, bemöda dig med att göra rätt, det som är ditt rättspatos. Vänlighet, omtänksamhet, att hjälpa någon, att uppmuntra - utifrån vad du anser hur en god medmänniska ska vara, agera därefter. En riktigt bra dag kan jag lova dig att du får då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Åh vad jag tycker om att läsa din blogg!
    Där du delar med dig av dina tankar och ditt liv. Just blandningen av dina funderingar kring olika saker och ditt sätt att bjuda på dig själv, tack!
    Anna-Karin i Halmstad

    SvaraRadera
  2. Härligt inlägg så här en söndags förmiddag :) Tackar.

    SvaraRadera
  3. det vore ju ett fantastiskt sätt att starta dagen, men jag är nyfiken - går det i praktiken? Klarar du själv av att starta dagen på detta sätt? I så fall är jag djupt avundsjuk. Brått lönar sig inte är en bra utgångspunkt, men jag får själv inte ihop just det så ofta..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mycket bättre på att ge råd än att följa dem... :/

      Radera
  4. Härligt, så sant. Affirmera mera!
    Tänk positiva tankar och stressa inte, att så lite kan ge så mycket.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg