Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Spelrum

Den sommaren, den ljuva sommaren. Snart så är du ett minne blott, när väl höststormen drar in. Ett härligt minne väl värt att vårda, för även om sommaren kommer tillbaka så har ytterligare ett år passerat i livet. Så alla ögonblick, stunder och tillfällen som jag bemödat mig om att insupa, vara närvarande i och rört vid med alla sinnen - de har skapat levande minnen som berikar mig i all framtid. Att anstränga sig i att låta bli att skynda vidare för fort och att istället ge varje upplevelse, liten som stor, en gnutta spelrum - där har jag själv funnit så mycket glädje som berikar mig även framåt. En solnedgång, ett skrattande barn, en vindpust genom björkarna. Minnen som kanske kan klassas som banala. Ändå minnen som lever och som jag kan återskapa. 

Skolan för barnen och jobbet för mig och frun är nu åter vardagen. Ganska snabbt blir det rutiner som följs och dagarna ter sig kortare och mer likartade. Svårt är det att särskilja veckodagarna åt. Det är då den riktiga utmaningen blir verklighet. För hur skapar vi levande, närvarande minnen i vardagen? Som gör att vi kan se tillbaka på en regnig tisdag i november så som en härlig dag? Att åka till New York en weekend, det kan vilket pucko som helst göra, men att få en regnig tisdag att svänga – det är det som är det svåra, enligt Täppas Fogelberg. Men jag är helt övertygad att det är den förmågan som är en av nycklarna till lyckans land.

'I have never been a millionaire. But I have enjoyed a crackling fire, a glorious sunset, a walk with a friend and a hug from a child. There are plenty of life's tiny delights for all of us.'
Jack Anthony

Mycket handlar det om att stanna upp, tagga ned och vara närvarande här och nu. Inte ständigt ligga i planeringsläge för den kommande kvarten, halvtimmen eller timmen. Mindfulness, som egentligen betyder sinnesnärvaro, är en metod för detta som är lätt att lära och kan användas när som helst, var som helst. Söker du på nätet så finns det många som vill tjäna pengar på dig i att lära dig Mindfulness. Jag föreslår att du läser mitt inlägg här istället, till att börja med. Medveten närvaro har stöttat mig mycket det senaste året. Jag mår helt enkelt bättre.

Brått lönar sig inte. Så är det verkligen. Det är svårt, men viktigt, att låta bli att följa med strömmen, att undvika att springa när alla andra gör så. Inga intelligenta beslut har tagits under stress. Däremot har många av dem tagits efter att man 'sovit på saken'. Hjärnan är komplex och tänker medan du sover. Jag läste om en man som löste problem genom att posta dem till sin hjärna. Istället för att gå och grubbla så gjorde han sig en bild av att han skrev ned sitt bekymmer på ett papper, lade det i ett kuvert, klistrade igen och postade det i hjärnans brevlåda. Sedan så slutade han att tänka på det för han visste att om en dag eller två så skulle hans hjärna återkomma med lösningen i hans brevlåda. Genialt, för så fungerar det. Huvudet jobbar när du sover, motionerar eller bara slappar. Låt din hjärna ta hand om det hela medan du njuter av livet. Problem som behöver bra lösningar kräver tid - tänk om alla världens beslut var grundade på brev som utvilade hjärnor fått fundera på åtminstone ett par dagar? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  intressant?

Kommentarer

Populära inlägg