Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lycka är ett jobb


Inte ska en klaga om en har ett jobb att gå till. Även om det är motigt ibland och svårt att ta sig ur sängen på morgonen. Att ha ett jobb kan anses vara en lyx eller ett privilegium. Oavsett vad du arbetar med, så kan du med högt buret huvud känna att du försörjer dig själv, inte behöver ta skit ifrån den förenade inkompetensen på arbetsförmedlingen och är en viktig samhällsmedborgare som faktiskt håller samhället på fötter.

Att bo i Spanien eller Grekland och dessutom ha ett jobb är näst intill en vinstlott. Att lyckas behålla sin försörjning, dock, är den större utmaningen för en spanjor och en grek. Jag skulle inte vilja byta med dem trots deras mildare klimat. Undrar var det ska ta en ände?

I Sverige är det inte lätt att vara ung och arbetslös. Med en arbetslöshet på runt 25 procent i denna grupp så liknar vi de krisande länderna totalt sett. Skillnaden är att ungefär hälften av ungdomarna i Spanien och Grekland är utan jobb. Att vara ung och att aldrig komma in på arbetsmarknaden är ett grymt öde.

Jag och frun har jobb. Inga löner vi blir rika på men vi är nöjda och glada ändå. För vi har en lyx som kallas egen försörjning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per! Tack för en bra blogg. Vill dock påpeka att ungdomsarbetslösheten i Sverige inte är så hög som det ges sken av från politiskt håll och siffran 25 % är det inte många statistiker som skulle hålla med om. Lyssna bl.a. på Ekonomiekot från den 31 mars i år. Hoppas att ni får en skön semester! Mvh /Emil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det samma, Emil. :)

      Ja, varje procent i rätt riktning är ju bra. Statistik är alltid en tolkningsfråga.

      Radera
  2. Går man på gymnasiet eller högskolan i Sverige, säg på heltid, men har anmält sig som sökande till nåt helgjobb eller sommar jobb, så räknas man som arbetslös precis som en som är helt utan sysselsättning och spenderar 8 timmar om dagen med att leta jobb. Det är EU-sättet att räkna som vi anpassat oss till.

    SvaraRadera
  3. Ungdomsarbetslösheten är 12,5%, inte 25%. Kolla upp hur man räknar ut det så ser du.

    SvaraRadera
  4. Tycker du sätter dig själv på väl höga hästar... Och att såga AF på det där viset utan att närmare specificera vari inkompetensen ligger känns sådär. Själv tycker jag det är rätt förmätet att inbilla sig att man själv byggt upp hela sitt liv, oberoende av allt annat... oberoende av gratis utbildning, gatuljus, vägar, kollektivtrafik, tur, arv osv... You name it!

    SvaraRadera
  5. arbetsförmedlingen är precis som per skriver, inkompetenta! Tyvärr! Inga av mina vänner har någonsin fått ett jobb med hjälp av arbetsförmedlingen. Ingen. Vi satt faktiskt och pratade om detta på jobbet häromdagen. Alla som vi anställer på vårt företag (jobbar över 800 personer) är det endast 9 stycken som kommer via arbetsförmedlingen!! Och då har företaget alltid annonserat på arbetsförmedlingen. Säger väl en hel del...
    Tacka vet jag kontakter och lite jävlar anamma go i sig själv...
    Gatuljus, vägar, kollektivtrafik...ja bekostas inte detta av våra skatter? Våra löner? Då har man faktiskt betalat själv! Gratis utbildning? Vart? Mina föräldrar har alltid betalat skatt och moms på moms osv...inget i Sverige är gratis!!!

    SvaraRadera
  6. hej.
    jadu, om man ändå kunde ha ett jobb.
    jag är sjukpensionär och får vackert nöja mig med det.
    lever på 6.700kr/månad,men om du kikar in i min blogg ,så ser du att det funkar det me!
    /Ekonomiskt sinne.

    SvaraRadera
  7. Du har helt rätt, man ska inte gnälla över att man jobbar, behöver jobba. Men drömma om att inte behöva jobba kan man ju alltid göra.

    Fast då ska det vara "inte behöva" jobba, inte vara arbetslös med allt vad det innebär.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg