Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Frånvaro

Idag sitter jag och arbetar hemifrån. Och på en söndag, till och med. Helgarbete bör rimligen löna sig. Det hör inte till vanligheten att jag gör så och det är något jag hedrar mig för. En distinktion mellan arbete och fritid är mycket viktigt - när jag jobbar så jobbar jag och i alla andra hänseenden är jag ledig. Det är ett hälsoval, vill jag påstå.

Det finns för många som jobbar för mycket och dessutom låter arbetet infiltrera fritiden. Inte har det hjälpt till med de nya smarta telefonerna eller bärbara datorer. I kombination av att det blivit lättare att vara tillgänglig så har också pressen på den enskilde blivit större att vara just nåbar utanför arbetet. Företag som utnyttjar detta skjuter sig själv i foten även om de inte tycks begripa det.

För behovet av avkoppling, frånkoppling och avslappning är djupt rotad hos oss människor. Chefer som inte förstår hur det påverkar medarbetarna att avkräva att de arbetar på fritiden och att ta med sig arbete hem , som inte hinns med på ordinare arbetstid, behöver i sanning lära sig det - de är dåligt pålästa och kontraproduktiva. För detta sätt att sudda i marginalerna på fritiden skapar ohälsa, utbrändhet och dessutom sänkt förmåga att leverera.

Det handlar om utrymmet till återhämtning. Utan detta blir kvalitetstid både på och utanför jobbet bara eländig tid. Mental avkoppling ger så många goda resultat att företag borde lära och förstå att det är en konkurrensfördel. Sextiotimmars arbetsveckor ger bara ett gäng grönsaker eller långtidssjukskrivningar som belöning. En medarbetare som kommer till jobbet utvilad är skarpare i huvudet, hanterar stress och konflikter lättare, är mer närvarande, är gladare, är mindre benägen att bli sjuk och har mer energi. Borde det inte värderas högre? Att slippa sjukdagar, terapi och rehabilitering av sina anställda är inte billigt det och för den delen inte heller medmänskligt. Företaget riskerar dessutom att anses som en dålig arbetsgivare.

Både för den enskilde och arbetsgivaren finns det mycket att göra för att hantera arbetstid och fritid. Närvaro i nuet är ett sätt att må bättre både på jobbet och utanför. Det som kallas för 'Mindfulness' är inget hokus pokus utan en viktig del i mental avkoppling. Mindfulness är en mångtusenårig lära med rötter i yogisk och buddhistisk tradition och används idag utan religiös förankring. Närvaro i nuet är själva nyckeln i konceptet och har visat sig vara mycket hälsobringande.

Du vet säkert med dig själv att du ibland tänker på jobbet när du är hemma och vice versa. Eller att du ältar det förgångna eller oroar dig för framtiden, glömmer bort människors namn så fort du hört dem, tappar eller glömmer saker i brist på uppmärksamhet och inte lägger märke till kroppens signaler på trötthet och spänningar. Allt det som i längden leder till utmattning eller utbrändhet.

Mindfulness tränar oss i sinnesnärvaro, att se livet som det är och inte som vi tycker att det ska vara. När vi istället är avslappnat medvetna om det som pågår i och runt oss och möter det vi lägger märke till med ett öppet sinne som kommer vi i kontakt med en mentalt stärkande 'viloplats' inom oss. Vi kan jämföra mindfulness med en fortlöpande öppen observation av fakta och den här observationen har kapacitet att öppna en dörr som tidigare varit stängd - dörren till nuet. Vi använder våra sinnen till att uppleva och vara i direktkontakt med omgivningen, våra känslor, vår kroppar och tankar. Och på så sätt får vi också en distans till våra tankar och en ökad förståelse för hur vi ska förhålla oss till det som pågår.

Mindfulness har 4 hörnstenar. Att observera är den första. Den handlar om att uppmärksamma händelser, känslor, tankar och reaktioner - helt utan värderande omdömen. Att beskriva är den andra, vilket handlar om att sätta ord på det man uppmärksammar men fortfarande utan att värdera händelsen. Att skilja mellan tolkning och fakta samt att förstå att tankar inte behöver vara sanna även om det kan kännas så. Att inte döma är hörnsten tre. Man värderar inte något som varken bra eller dåligt. Syftet är att lära sig att man i de flesta sammanhang inte behöver värdera alls. Detta är viktigt att förstå och att lära sig. Slutligen är hörnsten fyra att delta. Denna handlar om förmågan att delta i situationer utan att ha uppmärksamheten riktad mot sig själv - det vill säga utan att värdera. En person som deltar fullt ut går helt in i skedet i situationen utan att fjärma sig ifrån pågående händelser och samspel med andra. Mer information kan hittas i boken 'Mindfulness - ögonblickens under' av Thich Nhat Hanh.

Mindfulness har en plats både på fritiden och på jobbet. Det finns undersökningar som visar att vi endast lyssnar eller är närvarande 25 procent av tiden vid möten på jobbet. Varför? Jo, vår uppmärksamhet drunknar i bruset av e-post, telefonsamtal och långa presentationer i Power Point. Mindfulness är ett bra verktyg att öka den mentala förmågan skärpa uppmärksamheten på det som är viktigt.

Men allra mest väsentligt är så klart vad mindfulness kan hjälpa dig med på ett personligt plan. Först och främst en ökad självkännedom - hur väl du känner dig själv och hur du bemöter människor och hanterar situationer. Ett ökat självförtroende som inger förtroende, en förbättrad kommunikation med andra och ett engagemang som i sin tur gör att andra känner sig sedda, respekterade och delaktiga. Och din stress minskar, du får ett ökat lugn, lycka och livskvalitet. Bara vinst på denna lott!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Mycket kloka ord.
    Tar dem med mig för jag är dålig på att ta tillvara mig själv och tänka så här.
    Tack för påminnelsen =)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg