Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jobba mindre

En av mina böcker som ingår i vinterläsningen är nu påbörjad. Jag måste erkänna mig fascinerad. Boken är den relativt välkända 'Fyra timmars arbetsvecka - konsten att leva mer och jobba mindre' av Timothy Ferris. Nu är boken som sagt inte läst från pärm till pärm ännu men likväl har de inledande sidorna redan gett mig en tankeställare.

Ferris nämner ett tänkesätt som kallas Parkinsons lag som innebär att en uppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet. Och ju längre tid som avsätts desto komplex kommer dess lösning att bli - dock inte självklart bättre. Kontentan är den att mycket mer egentligen kan hinnas med på kortare tid utan att kvaliteten blir lidande. Upphovsmannen till Parkinsons lag var C. Northcote Parkinson som också myntade att 'utgifterna stiger för att motsvara inkomsterna' - så det är en klok man det handlar om.

Att arbeta mer effektivt gör att du hinner med mer på kortare tid. Så som egen företagare är detta synnerligen attraktivt. För en anställd - som i första hand säljer sin tid och inte sin insats - blir det klurigare. Hur många jobb finns det där du får lov att gå hem när du är färdig? Nej, istället fikas, surfas, slappas det för att dryga ut tiden tills man får lova att gå hem. Så som anställd handlar det om att försöka frigöra tid ifrån sin arbetsplats för att hinna med annat viktigare i ditt liv - att få lov att jobba hemifrån en dag i veckan, kanske, men att du med effektivitet gör din arbetsvecka kortare.

Den berömda Pomodoro-tekniken är det stort stöd för mig att göra mer på kortare tid. Likväl är jag anställd och mer eller mindre fastlåst på mitt kontor. Det måste gå att lösa - jag hoppas på några konkreta tips i boken. För även om jag är klar med det viktiga så finns det alltid något av mindre vikt att ta tag i. Brist på verklig sysselsättning medför inte nödvändigtvis sysslolöshet, så som Parkinson också skriver.

Jobba mindre - låter det bra i dina öron? Har du någon plan i den riktningen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ja, någon gång hoppas jag att aktieportföljen ska avkasta lika mycket som min arbetsförmåga för, men den släpar fortfarande lite för långt efter ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag har läst boken tre gånger och anpassat några saker i mitt liv.

    Otroligt inspirerande! Men att gå från inspiration till handling är ändå inte helt lätt. Berätta gärna hur det går! Gör det till ett eget återkommande kapitel på bloggen, eller nåt.

    När du har läst färdigt boken ska du givetvis gå vidare till "Four hour body", vilken har givit mig min bästa fysik sedan jag var 28.

    Det mesta jag gör just nu är mot målet att jobba mindre i framtiden, eller åtminstone inte vara anställd. Det är dock mycket som jag behöver lära mig av Tims råd. Till exempel att utlokalisera tjänster. Svårt att tänka om, men oerhört kraftfullt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej - mycket intressant att höra. Bok två du nämner ska jag önska mig i födelsedagspresent. :)

      Radera
  3. Jag har läst boken och tycker att den gav många bra ideér på att effektivisera sitt vardagsliv. Jag har använt mig av några tips och ämnar testa några fler inom kort. Bla att lägga ut småjobb som jag annars tråkade med själv. Helt klart en bra bok. Väcker många funderingar om livet och tiden vi spenderar på arbete. 4 hour body har jag också läst. Bra den med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Har några kapitel kvar. :)

      Radera
  4. Låter som en bok jag ska läsa:) så får tacka för tipset. Och att jobba mindre är väl absolut målet. Åtminstone bara behöva jobba så mycket som jag känner för utan att behöva tänka på pengarna

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset! Författaren heter dock Timothy Ferriss och inget annat.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg