Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Budget är ett slöseri med tid

Ja, det får jag höra ibland. Det är meningslöst att göra en budget då den ändå inte håller. Det dyker alltid upp oförutsedda kostnader och då havererar den ut i intet. Budget är slöseri med tid.

Jag håller fullständigt med. Att göra en budet är meningslöst - om den bygger på förväntningar. Däremot är en budget som byggts på vad du faktiskt har för pengar i 'handen', vilka 'säsongsbetonade' kostnader du har och de faktiska 'oförutsedda' kostnaderna - då är den värdefull.

En budget blir alltid bättre med tiden. En färsk, ny budget är mest som en nybörjare. Men alla blir bättre med träning. Din budget får ökad noggrannhet över tiden och förvandlas till ett privatekonomiskt proffs. Själv bygger jag sedan en tid tillbaka min budget med verktyget 'You need a budget' - det verktyg som bevisligen förbättrar din skuldsituation och din likviditet över tiden.

Men till den ursprungliga frågan - varför fungerar så sällan en budget? Jo, det finns fyra huvudsakliga skäl:
  1. Du sätter upp en budget med runda tal. Låt oss säga att du sätter upp 1000 kr i din budget för bensinkostnader. Första månaden uppgår kostnaden till 1200 kronor. Därmed 'bröts' din budget och frågor uppstår. Får jag då bara förbruka 800 kronor på bensin nästa månad? Eller måste budgeten regleras om? 
  2. Du missar variationerna under säsongerna. Julklappar till jul. Höstkläder till barnen. Sommarsemestern. Åren ser olika ut liksom säsongerna och hur nästa år kommer att te sig vet ingen med än gudarna. En budget som inte kan ta sådan hänsyn är svår att följa upp och hantera på sikt. Nej, det finns ingen 'normal' månad men över tiden dras allt till ett medelvärde.
  3. Att göra en budget skapar skuldkänslor och ångest. Usch och fy vad dyr den här månaden var? Vad kommer nu att hända nästa månad? Jag tror jag lägger ned. Ja, att göra en budget kan vara exponerande och smärtsamt. Det är ofta lättare att gömma det obehagliga och fortsätta som förut, det finns det gott om exempel i Lyxfällan och är budgettavlan kommer fram.
  4. Omedvetenhet. Alla utgifter måste budgeteras och fram i ljuset. Att inte ta med småutgifter eller vissa kostnader bräcker budgeten till ihålighet - den blir inget att lita till. Orkar du inte med att vara medveten om vart pengarna tar vägen och lämnar dem utanför budgeten blir det svårt.
'You need a budget' stöttar dig på alla dessa punkter. Budgetarbetet bygger på fyra regler som benämns 'Ge varje krona ett jobb', Spara för sämre tider', 'Undvik snytingar' och 'Buffert' - du kan läsa mer om dessa här.

Jag har helt lämnat mitt excelark nu till förmån för denna programvara. Det hela har blivit både enklare och snabbare att hantera. Jag kommer att följa upp min budget här på bloggen framöver. Mer pengar över och mer kul för pengarna ska resultatet bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg