Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Spara inte till barnen

Du ska inte spara till dina barn.

Det här är en artikel som visserligen har några år på nacken men som ändå är dagsaktuell.

Väldigt många människor sparar till sina barns framtid samtidigt som de försakar sin egen - OCH barnens som en följd. För när du själv har amorteringar och räntor att betala, varför då spara till ett boende för dina barn?

Föräldrar med en ordnad ekonomi i första hand ger barnen en trygghet här och nu. Föräldrar som först har sett till att bygga en egen god privatekonomi har också i framtiden de bästa förutsättningarna och handlingsfriheten att kunna stötta och hjälpa sina barn.

Mitt uppdrag som förälder är att uppfostra och lära mina barn att bli tänkande och oberoende individer - sådana som kan ta hand om sig själva den dag de är vuxna. Varken jag eller fru Penning är några curlingföräldrar. Våra barn lär sig att sköta mycket på egen hand, och det känns bra. Barn ska få vara barn - men de är oerhört kompetenta och kan mycket mer än vad som kan anas.

Att lära sig om pengar är något våra barn också får göra - när tiden känns mogen. Inte minst varifrån de kommer och varför. Och telningarna har mindre belopp på några bankkonton. Men vi sparar inte åt dem för att kunna rulla ut den röda mattan åt dem den dagen de lämnar boet.

En vuxen människa med självförtroende och självkänsla tror jag en gång var ett barn som fick gå sin egen väg, prova saker, lyckas och misslyckas men samtidigt i trygg förvissning om att mamma och pappa fanns där i bakgrunden för att rycka in och hjälpa då det gick över styr. Ett barn utan tyglar eller begränsningar i det hänseendet att få utvecklas. Du ser det inte minst bland djuren. En tik korrigerar sin valp - kanske bryskt - men utan ilska. Icke önskvärda beteenden hanteras medan övriga accepteras. Där är vi människor ofta helt fel på det - vi låter ungarna driva oss till vansinne genom att acceptera för mycket dumheter som sedan leder till att vi blir arga, skriker och i värsta fall slår. Och vi bäddar in barnen i bomull och gör deras värld snävare och mer begränsad - eftersom vi tror att vi gör rätt i att skydda dem från världen. Men barn måste lära sig de förutsättningar de måste möta en dag som vuxen.

Detta gäller också pengar. De ska inte vara självklara och bara erhållas hur som helst. De kommer av prestation på något sätt. Och det är en riktigt usel idé att tuta i sina barn att ja, den dagen de fyller arton, då finns det si och så många pengar på deras konton. Våra barn vet inget om några framtida pengar ur familjens kassakista.

Jag kommer att stötta och hjälpa mina vuxna barn med pengar - om det blir nödvändigt. Men om de blir de individer jag tror att de blir, då lär de inte behöva den hjälpen. Jag är en stolt far, jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Du har fångat min åsikt i frågan på pricken! Att på 18-årsdagen överlämna ett konto med hundratusentals kronor, vilket det de facto blir om man sparar barnbidrag och pengagåvor i barnens namn, måste vara det dummaste man kan göra om man avser att ge sina barn en god privatekonomisk bildning.
    Något man också ska vara observant på är att om barnets förmögenhet överstiger åtta basbelopp, dvs. 339 200 kronor, måste man anmäla detta till överförmyndarnämnden och därefter årligen lämna redovisning.
    Barnens pengar får dessutom inte för föräldrarnas behov, vilket kan skapa stora problem och pappersexercis i vissa situationer.

    SvaraRadera
  2. Hej Clemens!
    Intressant information - tack för den. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg