Drivs av Blogger.

Bästa budgetverktyget

Follow by Email

Nagelbitare

| 9 Kommentarer
Hur står det till med våra svenska banker, egentligen? Finns det risk att någon helt enkelt går under? Jag tar inget för otroligt.

Om du, liksom familjen Penning, har bolån i en bank, så är det ju intressant att veta hur 'läget ligger' med just din bank. Speciellt om du nyligen har köpt din bostad till ett kanske 'för högt' pris eller om du lånat upp 'över nocken'.

Bankerna har problem med att låna själva, vilket i följande led innebär att de inte kan låna ut. Framför allt är det Swedbank och SEB som har problem. Mekaniken fungerar förenklat så att bankerna nyttjar sina egna bolån som säkerhet när de behöver låna pengar. Detta sker genom att ge ut bostadsobligationer, men för några banker har denna handel krackelerat. Rykten kring Swedbanks väl och ve gör heller inte saken bättre.

Resultatet KAN bli att vissa banker höjer sina räntor eftersom deras finansiering måste ske på annat sätt, exempelvis via egna lån. Ett betydligt ruggigare scenario är att banken ber dig lösa in hela eller delar av dina bolån, alternativt kräva annan säkerhet - kanske via ett topplån. Detta i ett led av fallande marknadspriser. Jag vet inte om alla är medvetna om detta?

Hur kul är det att eventuellt tvingas ut i ett försäljningsläge dessa dagar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,